tisdag 24 januari 2012

Könsstereotyper

Jag blir så trött av så många saker i vårt samhälle idag. Oavsett var man vänder sig så blomstrar könsstereotyper som bestämmer att kvinnor ska vara si och män så. Igår bläddrade jag förbi programmet Mammor och minimodeller på  Tv 3 och det är sorgligt att se att dessa små flickor skolas in i rollen av att de ska vara söta, smala och behagfulla för att bekräftas. Det gör mig ledsen att barnen så tidigt måste begränsas. Fast det är ju inte bara ett så extremt program som Mammor och minimodeller som förstärker könsstereotyperna.
Mina barn ser gärna på de olika Disneykanalerna och de är verkligen inte heller några förebilder vad gäller att bryta könsstereotyper, tvärtom, där får barnen verkligen lära sig att tjejer fnissar, bryr sig om sitt utseende och är passiva, medans killarna är handlingskraftiga, starka och modiga. Det är så synd att barn eller för all del vi männsikor begränsas, tänk om vi bara fick vara de vi är oavsett om vi är fnissiga, handlingskraftiga, starka, modiga passiva, aktiva eller fåfänga. Jag menar, alla har vi alla de där egenskaperna inom oss, tänk om vi fick använda dem som vi ville och inte utifrån nån kod som strukturerna sätter upp för oss.

2 kommentarer:

Anna Bogren Dalberg sa...

Helt rätt! Du är en klok en minsann!

Anonym sa...

Med två döttrar kan man ruttna totalt på könstereotyper. Skönt då när stora tjejen säger: X och Y på dagis säger att svart är en killfärg. Så dumt, det finns ju inget som heter tjej- eller killfärg. Man ska ha den färg man gillar!". Hurra man har sått ett frö.
Pappa säger: "Prinsessor kan också ha ett svärd och dräpa drakar, kanske inte gifta sig med en prins utan välja en tjej istället."
Hon svarar: "Nä pappa så är det ju inte..." Suck nere på marken igen.
Kampen fortgår... Nu har vi till och med öppet lesbiska tjejer i högstadiet, inget jag såg för åtta tio år sedan. Hoppas att alla kan få vara den de är och den de vill vara...
För övrigt: Mammor och minimodeller borde rendera en soc- anmälan...
/mvh ett gammalt krikon